
Sukces studentów z PŚk: ich łazik marsjański wygrał międzynarodowe zawody University Rover Challenge
3 czerwca 2019, 08:36Zespół Impuls z wydziału Mechatroniki i Budowy Maszyn Politechniki Świętokrzyskiej wygrał międzynarodowe zawody łazików marsjańskich University Rover Challenge. W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 36 drużyn, w tym 7 z Polski.

Bejsbol to wynalazek Brytyjczyków
12 września 2008, 10:49Najnowsze dowody wskazują, że bejsbol został wynaleziony w Wielkiej Brytanii, a nie w USA. Historycy z hrabstwa Surrey odkryli, że grano w niego tutaj na ponad 20 lat przed ogłoszeniem niepodległości Stanów.

Dentysta w supermarkecie
17 września 2008, 09:37Dentysta w supermarkecie? Czemu nie. Do gabinetu z taką lokalizacją można wpaść przy okazji zakupów, wywołując po drodze zdjęcia z wakacji. Tego typu usługi świadczone będą w obiektach brytyjskiej sieci Sainsbury.

Robot wzorowany na zawijaniu karaczana
8 czerwca 2012, 12:02Karaczany słyną ze swej prędkości, zwinności i niemal magicznego znikania w mgnieniu oka. To ostatnie zawdzięczają m.in. umiejętności zwisania pod gzymsami i parapetami. Zaczepiają się o krawędź pazurkami z tylnych odnóży (biolodzy przyrównują je do haków abordażowych), bujają się ruchem wahadłowym, by później jak gdyby nigdy nic wylądować bezpiecznie po drugiej stronie powierzchni.

Zimą z 2017 na 2018 r. liczba kolonii pszczół spadła o 16%
6 czerwca 2019, 09:32W zimie z 2017 na 2018 r. liczba kolonii pszczół spadła o 16% - ustalił międzynarodowy zespół naukowców, pracujący pod przewodnictwem specjalistów z University of Strathclyde. Analiza objęła 25.363 pszczelarzy z 36 krajów.

Mają więcej tłuszczu śródbrzusznego przez zniewagi
11 marca 2011, 18:00Kobiety w średnim wieku, które wspominają o częstych przypadkach złego traktowania lub dyskryminacji, mają znacznie więcej trzewnej, czyli niewidocznej tkanki tłuszczowej. To istotne spostrzeżenie, ponieważ liczne badania wykazały, że brzuszne rozmieszczenie tłuszczu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2.

Dieta owiec podczas suszy wskazała na toksynę powodującą niedrożność dróg żółciowych
7 maja 2015, 09:41Analizując przypadki ciężarnych owiec, które w czasie suszy żerowały na toksycznej roślinie, amerykańsko-australijski zespół odkrył nowy izoflawonoid - biliatrezon - wywołujący niedrożność dróg żółciowych jagniąt. Wydaje się, że to on odpowiada za rozwój choroby również u ludzkich noworodków.

Podłoże genetyczne narkolepsji
29 września 2008, 09:06Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio odkryli mutację genetyczną, która odpowiada za narkolepsję. Choć to rzadka choroba, stanowi dość poważne zagrożenie, ponieważ pacjent zapada w krótki sen bez względu na sytuację, w której się aktualnie znajduje. Może mu się to zatem przydarzyć np. podczas jazdy samochodem (Nature Genetics).

Ze śmietnika do nanotechnologii
20 czerwca 2012, 06:17Skórka granatowca właściwego (Punica granatum) okazuje się dobrym czynnikiem redukującym w reakcji uzyskiwania srebrnych nanocząstek (AgNPs). Dotąd była wyrzucana jako odpad po produkcji bogatego w przeciwutleniacze soku.

Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe
17 czerwca 2019, 15:08Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.